• 4446 Actieve aanbiedingen
  • 431 Geregistreerde gebruikers
  • Internationaal georiënteerd

Elfstedentocht - Hoe ver moet je gaan

Vergroot deze foto
Specificaties

Formaat

70 x 100

Kunstenaar

Ward van den Abeelen

Prijs

€ 235,00

Advertentienummer

4146

Verkoper

De barre tocht der tochten. Dat was de inspiratie voor dit schilderij. De nietige schaatsers vechtend tegen de wind, de jagende sneeuw en de eindeloze vlakte. Hoe ver moet je (nog) gaan.

Een schitterend schilderij gemaakt door Ward van den Abeelen. (1928-2013)

Ward van den Abeelen is geboren in Indonesië, waar hij zijn jonge jaren heeft doorgebracht. In de oorlog heeft hij, gescheiden van zijn familie, in een Jappenkamp gezeten. Na de oorlog is hij met zijn familie naar Nederland verhuisd. Na diverse baantjes te hebben gehad realiseerde hij zich dat zijn toekomst op het artistieke terrein lag. Hij is een opleiding aan de Rietveld Academy gaan volgen, waar hij zich diverse technieken eigen maakte. Naast zijn werk als leraar tekenen in het Voortgezet Onderwijs is Ward altijd bezig geweest met het maken van kunstwerken. De laatste jaren van zijn leven legde hij zich volledig toe op zijn schilderijen.

Ward was een kunstenaar in hart en nieren. Overal waar hij kwam had hij een potlood (of een ander tekenattribuut) bij de hand. Familie en vrienden weten dat hij overal zijn herinneringen zelf tekende. In de vakantieboeken zitten meer sfeertekeningen dan foto’s. Kaarten die verstuurd werden, werden altijd voorzien van een werkje van zijn hand. Vergroeid met zijn potlood zou op hem van toepassing kunnen zijn.

In de loop der jaren heeft Ward van den Abeelen zich een opvallend voorstellingsvermogen en een sterk realistisch vormbesef eigen gemaakt. Hij werkte met acryl-, olie-, aquarel- en gouacheverf, die hij eventueel aanvulde met inkt, potlood, houtskool en krijtsoorten, zodat er sprake is van gemengde technieken. Zijn voorliefde om overal op te tekenen vind je terug in zijn werken, want die zijn o.a. gemaakt op papier, karton en schildersdoek.

Uit de werken van Ward spreekt de feeling die hij met het onderwerp had, of het nou sfeerimpressies waren van Indonesië, een havengezicht, een sporttafereel of een muzikant. Dit bereikte hij door verschillende technieken toe te passen. Zijn kleurgebruik is sprekend.
Bij Ward zijn de sporters buitengewoon dynamisch afgebeeld, springen de dansers bijna van het ‘doek’, is de passie van de muzikanten zichtbaar en net zoals de sereniteit van een landschap. Voor kenners is hij een herkenbaar schilder.

Ward zijn motto was: `Mensen moeten van kunst genieten` en hij zag ook het liefst dat zijn creaties aan de muur hingen. Om deze wens uit te laten komen bieden wij zijn werken nu aan.

 Het schilderij is gemaakt in gemengde technieken op karton. Het is ingelijst met een simpele witte lijst. Het zit niet achter glas.